Krakovo Krakovo, Ljubljana 2014 idejni projekt
V Krakovem si par v najboljših letih želi stanovanjsko hišo. Edinstvena podoba naselja, ki z obsežnimi vrtovi ohranja predmestno podobo v enaindvajseto stoletje, pomeni izhodišče pri zamisli projekta. Hiše, ki že dve stoletji zamejujejo linijo vrtov in zaključijo linijo zidu, ki se vije ob Emonski cesti, v projektu oživlja na novo združeno bivališče. Obstoječi hiši stojita na vogalu Emonske ceste, Krakovske ulice in Mirja nasproti Krakovske kapelice in zamejujeta dvorišče, ki se izteče v vrt. Poudarek v zasnovi predstavlja povezovanje z bližnjim zunanjim prostorom, kontekstom Krakovega in pogledi.
Novi uporabniki obstoječi hiši po baročno združijo v večji stanovanjski kompleks, namenjen družini, gospodinji in sobi za goste z manjšim atrijem. Hiše na cestno stran ohranjajo sedanji izgled, navzen pa se odpirajo na vrtno stran, prek interpretacije nekdanjega ganka, ki postane zastekljen panoramski hodnik, od koder se odpirajo pogledi proti Ljubljanskemu gradu. Hiša z notranjimi preboji med prostori in nadstropji postane zaporedje velikih družabnih prostorov, ki so proti nadstropju vedno zasebnejši. Od vhoda s Krakovske ulice se obiskovalec iz živahne ulice umakne v sprejemnico, kjer se pogled ustavi na vrtu, pot pa se prek steklenega hodnika ob dvorišču jasno stopnjuje mimo obstoječih volumnov in atrijev. V pritličju se sprejemnica in dvovišinska jedilnica odpirata na dvorišče z letno kuhinjo in letno obednico pod senčnico. Obokana kuhinja se odpira v zeleni atrij med hišami. Dvorišče z obstoječim vodnjakom zaključi pokrit bazen s hamamom, od koder se odpirajo pogledi na zelenjavni vrt s sadovnjakom. Iz dnevne sobe pod razkritim ostrešjem se odpre pogled na grad, večnivojska zasnova pa omogoča komunikacijo tako s knjižnjico v medetaži kot jedilnico v pritličju. Spalnica z vidnim ostrešjem v nadstropju s pogledom na rimski zid in krakovsko kapelico se prek steklenega hodnika povezuje z drugo hišo, kjer so dnevni prostori. Vsi deli kompleksa so dostopni za gibalno ovirane.

Avtorji: Rok Žnidaršič, u.d.i.a., Klara Bohinc, abs.arh., Jerneja Fischer Knap, u.d.i.a., Mojca Gabrič, u.d.i.a., Samo Mlakar, u.d.i.a., Žiga Ravnikar, u.d.i.a.

Sodelavci: Dino Mujić, abs.arh., Jani Petrovčič, abs.arh.

Naročnik: zasebni

Leto projekta: 2014

Površina: 1.415 m2; Pozidana površina parcele: 455 m2