Hiša na Grbi Ljubljana 2016 končano
Hiša stoji v nizu podobnih enodružinskih hiš z atrijem in ima v pritličju urejene dnevne prostore, v medetaži in nadstropju z mansardo pa spalne prostore. Nekdaj je služila petim uporabnikom, a je z leti postala nefunkcionalna. Naročnika sta želela prostor dnevne sobe in jedilnice povečati in jih urediti v udobne prostore za druženje razširjene družine.
Na željo naročnika smo predvideli dva ključna posega v dnevnem prostoru. V želji, da bi naročnikoma uredili čim večje bivalne prostore, namenjeni druženju razširjene družine, smo v pritličju maksimalno povečali dnevnico in jo podaljšali proti vrtu. Na stiku z vrtom smo dodali 'panoramsko' zasteklitev, ki bogato osvetli oba dnevna prostora.

Da bi dobili ustrezno velikost jedilnice, ki se lahko 'razširi' proti dnevnemu prostoru, smo porušili niz elementov med dnevnim prostorom in jedilnico. Tako velika jedilnica omogoča udobno kosilo 10 ljudem, z razširjeno mizo pa kar 16. Jedilnico in dnevni prostor lahko ločimo med seboj s steklenimi drsnimi vrati. Kuhinja ostaja 'zaprta' in je dostopna samo preko jedilnice s katero je povezane preko velikega delovnega polotoka.

Avtorji: Rok Žnidaršič u.d.i.a., Jerneja Fischer Knap u.d.i.a., Samo Mlakar u.d.i.a., Mojca Gabrič u.d.i.a.

Naročnik: zasebni

Leto projekta: 2016

Pozidana površina parcele: 75 m2

Foto: Miran Kambič